Ειδήσεις και Νέα

Γνωρίζετε τις κατηγορίες ανταλλακτικών αυτοκινήτων;"
 

Για πολλούς καταναλωτές, η αγορά των κατάλληλων ανταλλακτικών καταλήγει σε αποτυχία είτε γιατί ξόδεψαν πολλά χρήματα, είτε γιατί αγόρασαν κάτι το οποίο δεν ταίριαζε με το όχημά τους και βέβαια, το πιο συνηθισμένο, το ανταλλακτικό που αγόρασαν ήταν ελαττωματικό.

Μια επιτυχημένη αγορά για ανταλλακτικά αυτοκινήτων πρέπει να συνοδεύεται από δύο βασικές προϋποθέσεις: να είναι οικονομικά και κατάλληλα για το όχημα.

 

Προτού, συνεπώς, προβούμε στην αγορά ανταλλακτικών οφείλουμε να γνωρίζουμε ποια είδη ανταλλακτικών υπάρχουν:

 • Γνήσια ανταλλακτικά: Το κόστος τους είναι υψηλό καθώς πρόκειται για ανταλλακτικά αυτοκινήτου που κατασκευάζουν οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά είναι τα πλέον κατάλληλα για το αυτοκίνητο και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
 • Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά: Το κόστος τους είναι σαφώς χαμηλότερο, αλλά πολλές φορές το ίδιο ισχύει και για την ποιότητά τους. Έτσι, ο καταναλωτής χρειάζεται να γνωρίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και την ηλικία του αυτοκινήτου από όπου προήλθαν. Στην περίπτωση, μάλιστα, που χρειάζονται φίλτρα, ρουλεμάν και μπουζί, το καλύτερο για την ασφάλειά του, είναι να αποφύγει εντελώς την αγορά των συγκεκριμένων μεταχειρισμένων ανταλλακτικών.
 • Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και τα ανταλλακτικά ανακατασκευής, με τη διαφορά ότι πρόκειται ουσιαστικά για χρησιμοποιημένα ανταλλακτικά που μετασκευάζουν οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες.
 • Aftermarket, OEM και OES ανταλλακτικά: Είναι αυθεντικά ανταλλακτικά, με χαμηλότερο κόστος, τα οποία κατασκευάζουν επώνυμες εταιρείες, οι οποίες συνεργάζονται με τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
 • LKQ και LQ: Το πρώτο είδος ανταλλακτικών έχει χαμηλό κόστος χωρίς να υστερεί σε ποιότητα, ενώ το δεύτερο είναι το πιο φθηνό, αλλά έχει χαμηλότερη ποιότητα.
 • Immitation: Είναι αντίγραφα των ΟΕΜ, χωρίς να έχουν την ίδια ποιότητα. Αν και είναι ιδιαίτερα φθηνά, είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η αγορά τους.

Εφόσον ο οδηγός επιλέξει το είδος της αγοράς των ανταλλακτικών που χρειάζεται, σειρά έχει να εντοπίσει το κατάλληλο ανταλλακτικό για το όχημά του.

Συνεπώς:

 • πρέπει να γνωρίζει ποιος είναι ο μοναδικός αριθμός του αυτοκινήτου του (VIN). Ο αριθμός αυτός βρίσκεται συνήθως στο εσωτερικό της πόρτας ή στο ταμπλό του αυτοκινήτου και σπανιότερα στη μηχανή, και παρέχει ακριβείς και χρήσιμες πληροφορίες ώστε να επιλεγεί το πλέον κατάλληλο ανταλλακτικό.
 • Πριν και μετά την αγορά του ανταλλακτικού, ο καταναλωτής χρειάζεται να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό / μηχανικό. Έτσι, θα αποφύγει την αγορά ανταλλακτικών που ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στο αυτοκίνητο, αλλά και θα εξασφαλίσει τη σωστή εγκατάστασή τους.
 • Ορισμένα ανταλλακτικά, όπως τα ανταλλακτικά της μηχανής του αυτοκινήτου, είναι μοναδικά. Για να αποφύγει ο οδηγός να αγοράσει κάτι που ενδεχομένως να μην ταιριάζει με το όχημά του, καλό είναι να απευθυνθεί σε εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό είναι ο καταναλωτής να είναι πολύ προσεκτικός σε περίπτωση που θέλει να αγοράσει ανταλλακτικά μέσω του internet.

Θα πρέπει να προσέχει:

 • Σε ποιο ηλεκτρονικό κατάστημα απευθύνεται και την ποιότητα των ανταλλακτικών που παρέχει. Σημαντικό είναι το κατάστημα που θα επιλέξει να είναι γνωστό και να έχει καλές κριτικές.
 • Να φροντίσει να διασφαλίσει τα προσωπικά του δεδομένα και να πληρώσει με paypal ή αντικαταβολή.
 • Να ελέγξει αν το συγκεκριμένο κατάστημα δέχεται επιστροφές.
 • Να επικοινωνήσει με το κατάστημα αν θεωρεί ότι δίνονται ανεπαρκείς πληροφορίες ή ότι εκείνος χρειάζεται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη και ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του, ο οδηγός σίγουρα θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ως προς την επιλογή των ανταλλακτικών που χρειάζεται το όχημά του

Διαβάστε περισσότερα άρθρα